Stalen puien

De toepassing van stalen kozijnen is niet nieuw. Al in de 16e eeuw werd begonnen met het toepassen van ijzer in kerkvensters vervaardigd door lokale smeden. Vanaf de 18e eeuw begon men gietijzer toe te passen bij de vervaardiging van ramen. Deze werden voornamelijk toegepast voor industriële gebouwen. Aan het einde van de 19e eeuw werden in Engeland voor het eerst ramen gemaakt uit warm gewalste profielen. Dit werd begin 20e eeuw overgenomen door het Europese vaste land. Er waren in Nederland een aantal producenten die  hun eigen assortiment aan profielen produceerden. Deze waren nauwelijks uitwisselbaar.
Tot halverwege vorige eeuw was het stalen kozijn het duurzame alternatief voor hout. Naast dat de kozijnen aanzienlijk langer mee gingen dan hout werden ze door architecten omarmd vanwege de slanke vormgeving en de hierdoor aanzienlijk toegenomen lichtinval. De toepassing van stalen kozijnen is onlosmakelijk verbonden met de industriële architectuur.
Toen men in de jaren 60 van de vorige eeuw begon na te denken over verduurzaming van woningen en kantoren raakte het stalen kozijn uit beeld. Staal is immers een prima doorgeefluik van koude naar binnen in tegenstelling tot hout.
Voor binnen toepassing als scheiding van ruimten zijn de eigenschappen en vormgeving van stalen kozijnen echter nog steeds superieur aan die van hout of kunststof. Dit verklaart dan ook de grote vraag naar dit product.
De ontwikkeling van stalen profielen voor toepassing bij kozijnen heeft een enorme vlucht genomen waardoor er nu ook een breed assortiment aan geïsoleerde profielen op de markt is. Hierdoor zijn we nu in staat zijn om slanke buiten-puien te fabriceren met de uitstraling van weleer zonder concessies te doen aan de isolatiewaarden.

Veel toegepaste profielen zijn:

  • Jansen profiel
  • Forster Profiel

Bij de fabricage van stalen puien is de uitdaging vaak om de profielen zo slank mogelijk te ontwerpen. De pui dient echter ook voldoende stijf te zijn om goed te kunnen functioneren. Dit is in een notendop het “spanningsveld” bij het ontwerpen van een stalen pui.